Technologie geeft ons meer keuzes. Maar ook veel stress.

‘Oh!’ De Dalai Lama voelt even aan de twee bionische armen van de 12-jarige Tilly Lockey en roept nog een keer uit: ‘Oh’! Ook de zeshonderd genodigden op de bijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam weten niet wat ze zien. Tilly was nog maar vijftien maanden oud toen ze ternauwernood meningitis overleefde. Voortaan moest ze haar handen missen.

‘Ik kan me niet meer herinneren dat ik handen had. Hoe ze voelden.’ Met haar bionische handen die zijn ontworpen door het Britse bedrijf Open Bionics kan ze beter meedoen in de samenleving. Zelfs oogschaduw opdoen is geen probleem meer voor haar. ‘Mijn handen zien er heel futuristisch uit. Ik vind ze cool.’

Schamen voor haar opzienbarende armen doet ze niet. Dat is volgens de Dalai Lama ook nergens voor nodig. ‘Wat ons mens maakt zit niet in onze fysieke verschijning, maar in onze geest.’

Dit weekend ging de geestelijke leider van de Tibetaanse boeddhisten met jongeren, wetenschappers en ethici in Amsterdam in gesprek over compassie en technologie. De grote vraag: maakt technologie ons minder menselijk?

Verontrustende voorbeelden genoeg. Echokamers op sociale media kunnen vreemdelingenhaat aanwakkeren. In Sri Lanka roepen extremistische boeddhisten via Whatapp en Facebook op tegen religieus geweld tegen moslims. Maar die zwarte kanten van technologie werden weinig belicht op de bijeenkomst die toch vooral positief moest zijn.

Geoliede marketingmachine

I’m Tibetan, I’m Buddhist and I’m the Dalai Lama, but if I emphasize these differences it sets me apart and raises barriers with other people. What we need to do is to pay more attention to the ways in which we are the same as other people.

— Dalai Lama (@DalaiLama) May 21, 2018

De eenvoudige monnik Tenzin Gyatso schuwt er zelf niet voor terug technologie in te zetten om zijn boodschap te verspreiden. Natuurlijk heeft de dialoog in De Nieuwe Kerk een livestream zodat de hele wereld mee kan luisteren.

Afgelopen mei lanceerde hij de Android-versie van zijn officiële Dalai Lama-app. In de Apple Appstore, waar de app al langer beschikbaar is, prijkt een waardering van 4,9. De maximale waardering is 5. ‘Dit is een app die de wereld nu zo ontzettend nodig heeft.’ schrijft een gebruiker. Op Twitter heeft hij 18,7 miljoen volgers.

‘Technologie brengt ons veel gemak. Het is heel erg handig.’ zegt de Dalai Lama. ‘Maar het geeft ook veel stress. We moeten onze geest ook rust geven.’ De Dalai Lama lijkt zelf niet elk uur zijn Twitter-account te checken. Om de drie, vier dagen post hij een berichtje.

Eeuwige leven

Technologie stelt de mens in staat onze levens steeds verder op te rekken. De Dalai Lama is er zeer uitgesproken over. De vergrijzing zorgt er voor dat de druk op de aarde te groot wordt. ‘Je kan door meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen proberen langer en beter te leven. Maar niemand kan voor eeuwig leven. Ook de zon verdwijnt. Als we permanent op deze planeet blijven wordt de aarde een woestijn.’

De Dalai Lama is zeer bezorgd over het opwarmen van de aarde. ‘Er komen grote moeilijkheden aan. Ik ben daar pessimistisch over. Kijk naar Afrika en het tekort aan water.’

China

De relatie tussen de China en de Dalai Lama is een complexe. In de vijftiger jaren heeft China Tibet bezet en de Dalai Lama verdreven. Hij woont nu in India en is een geestelijk leider in ballingschap. De Tibetanen willen onafhankelijkheid en verzetten zich al jaren tegen de Chinese overheersing, die steeds dominanter wordt.

Ook op technologisch gebied laat China zich steeds meer gelden. Het land wil leidend worden op het gebied van kunstmatige intelligentie. Surveillancedrones en camera’s worden op grote schaal ingezet.

Op de vraag van het FD of de Dalai Lama zich zorgen maakt over de opkomende technologische en economische macht van China geeft hij geen direct antwoord. ‘We moeten technologie gebruiken om elkaar te onderwijzen. Het gaat niet alleen om kennis maar ook om elkaar te leren over onze principes en morele afwegingen.’