Robots: steeds slimmer en socialer

Klassieke muziek schalt door het lab van Singularity University in Silicon Valley. Bij de eerste tonen maakt de robot Pepper een beschaafd pirouetje. Op de maat van de muziek beweegt ze als een dirigent haar armen omhoog, om vervolgens met zwierige armbewegingen een balletdansje uit te voeren.

Na een sierlijke eindpose kijkt ze het selecte groepje publiek lieflijk aan. “Het voelt ongemakkelijk om nu niets tegen haar te zeggen, merk je dat?” zegt hoogleraar Maarten Steinbuch. “Je krijgt toch het gevoel van emotionele interactie.”

De robot Pepper, ontwikkeld door het Franse tech-bedrijf Aldebaran en door het Japanse Softbank voorzien van software voor interactie, werd door innovatiebureau Dutchwork (dat onder meer de kleinere NAO-robot en de Google Glass in ons land introduceerde) ook naar Nederland gehaald: sinds eind juli ‘woont’ ze officieel in Roermond. Pepper herkent gezichten en emoties, kan praten, luistert, maakt grapjes en beweegt zelfstandig. “Pep- per is een voorbeeld van een sociale robot”, zegt Steinbuch, hoogleraar systeem- en regeltechniek aan de TU Eindhoven. “Deze zijn ontworpen voor interactie met de mens.”

Operaties
Zo zet het Nijmeegse centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter sinds kort het NAO-robotje in ter ondersteuning van de behandeling van kinderen met autisme, om hun sociale vaardigheden beter te kunnen trainen. Door middel van spelletjes laat de vriendelijke robot het kind oefenen, terwijl de behandelaar achter een scherm woorden kan intypen die de robot zegt. Dit gebeurt in samenwerking met het Radboudumc Nijmegen en de TU Eindhoven, die onderzoeken hoe effectief de inzet van de robot is.

Steinbuch: “Behalve sociale robots bestaan er ook servicerobots en robots die het medisch handelen ondersteunen. Een voorbeeld zijn medicijnenrobots in ziekenhuizen en apotheken, maar ook de Microsure, een operatierobot die met uiterste precisie hersteloperaties kan uitvoeren die met mensenhanden amper of niet mogelijk zijn.” Steinbuch begeleidde de ontwikkeling van de robot, die het resultaat is van een spin-off tussen de TU Eindhoven en Maastricht UMC+.

Hulp in huis
Een voorbeeld van een servicerobot is de ‘thuiszorg- robot’ Amigo, die over een paar jaar ouderen moet helpen met zaken als medicijnen slikken en opstaan en alarm slaat bij een valpartij. Steinbuch: “Amigo kan zijn omgeving bekijken, dingen onthouden en zijn kennis met andere robots delen. Iets te drinken pakken, de krant halen, de vloer stofzuigen, de kamer opruimen: al dat soort werk neemt hij uit handen. Juist die gewone dingen zijn lastige taken voor robots. Ze moeten goed herkennen wat ze pakken en precies weten hoe ze iets moeten vasthouden, zonder dingen te beschadigen.”

In april wonnen studenten van de TU Eindhoven de RoboCup European Open met hun Amigo. Steinbuch: “We hebben deze zomer ook de wereldkampioenschappen voetbal voor robots gewonnen. Geweldig om te zien. Je zit op het puntje van je stoel, het spel is heel aantrekkelijk. De robots hebben interactie met de scheids en moeten met medespelers afstemmen wie de vrije trap neemt. Door de snelheid van het spel is het zaak steeds efficiëntere algoritmes te bedenken.” Uiteindelijk is dat het doel van de RoboCup-toernooien: bijdragen aan een snelle ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare robots.

Bron: DFT Kennis